El progrés d'un món globalitzat constitueix una realitat inseparable dels avanços de la pau i la democràcia. Per aquesta raó, es fa necessària l'oposició a les constants violacions dels Drets Humans- que ens afecten i/o poden afectar tothom- des de la força jurídica i l'acció militant.
El proper 8 d'agost de 2008 comencen a Beijing els XXIX Jocs Olímpics. Per a tot país, la celebració d'uns Jocs Olímpics comporta una millora important en molts aspectes. Millores econòmiques, en les infraestructures, en el prestigi, en definitiva, al desenvolupament en general del país que celebra els Jocs.
Actualment, la successió de fets que s'estan produint, fan, fins i tot, perillar la celebració del mateixos Jocs. La suspensió dels Jocs comportaria greus danys al moviment olímpic i alhora als milers d'esportistes d'arreu que fa anys que s'estan preparant per a la seua fita esportiva més important, com també a la mateixa Xina.
Durant la campanya per promoure la candidatura del seu país com a seu de les Olimpíades de 2008, les autoritats xineses van declarar que la situació dels drets humans milloraria si s'acollia la capital com a seu dels Jocs.
Estem a tres mesos i escaig de la celebració dels XXIX Jocs Olímpics i la situació no ha millorat. Són cada vegada majors les denúncies que es fan sobre la violació dels drets humans a la Xina, i l'actual situació que s'està vivint, produeix que es qüestione la celebració dels propis Jocs o s'estiga pensant en algun tipus de boicot a nivell internacional.
La situació a Myanmar, és un clar exemple de violació sistemàtica dels drets humans. Hi ha més de 1.160 presoners polítics, i les seues condicions de reclusió són cada volta pitjors. Es continua fent ús de xiquets soldats i de mà d'obra forçada. La tortura i altres tractes cruels, inhumans i degradants són pràctiques habituals, especialment durant els interrogatoris i la detenció preventiva.
A aquest fet s'hi ha de sumar l'ocupació xinesa al Tibet, que evidencia encara més la violació dels drets humans al Tibet.
Per a què la Xina puga deixar un llegat positiu i que prevalga és essencial que millore l'actuació a l'esfera dels drets humans pel que fa a la pena de mort, la protecció del col·lectiu d'activistes dels drets humans i la llibertat d'expressió dels mitjans de comunicació, inclòs Internet, així com que es procedisca a abolir el sistema de "reeducació per treball", un tipus de detenció imposada per la policia sense càrrecs durant períodes de temps de fins a quatre anys.
Des de l'any 2001, tant el Govern xinés com el Comité Olímpic Internacional es refereixen al probable llegat positiu de les Olimpíades per Pequín i tota la Xina centrant-se en les millores a l'economia, el medi ambient i la imatge internacional del país. Però millorar la situació dels drets humans, tal i com es va comprometre la pròpia Xina durant la campanya per a la seua candidatura ha de ser un dels objectius finals també del llegat olímpic per aquest país.
El respecte, la protecció i la realització dels drets humans pot ser una de les herències positives dels Jocs Olímpics. En cas de no millorar la situació dels drets humans, no només no es recordaran positivament, sinó que a més la imatge de la Xina seguirà sent la d'un país que reprimeix a la seua ciutadania.
* Considerant que l'objectiu de l'Olimpisme és posar l'esport al servei del desenvolupament harmònic dels homes, amb la finalitat d'afavorir l'establiment d'una societat pacífica i compromesa amb el manteniment de la dignitat humana.
* Considerant que durant els Jocs Olímpics de Pequín, moltes persones de dins i fora de la Xina mirarem cap el futur preguntant-nos quin serà el llegat dels Jocs pels drets humans de la Xina.
* Recordant que foren les autoritats xineses les que van comprometre a millorar la situació dels drets humans si s'acceptava que la Xina organitzara els Jocs del 2008.
En relació als antecedents exposats els sotasignants proposem al Ple l'adopció dels següents:
ACORDS
Primer.- Pels Grups municipals integrats a l'Ajuntament d’Almiserà, instar a la Comunitat Internacional, mitjançant escrit adreçat a les Corts Valencianes (el qual el farà arribar a les instàncies oportunes), que inste al Govern Xinés a:
* que com un pas previ cap a l'abolició total de la pena de mort, es deixe d'aplicar a la Xina aquesta terrible pràctica, com a mínim, per a càstigs de delictes no violents, els econòmics i els relacionats amb drogues inclosos; i, a més, que és publiquen estadístiques nacionals completes sobre l'aplicació de la pena de mort.
* s'ature la creixent repressió contra l'activisme de drets humans i el periodisme xinés i es garantisca la llibertat d'expressió;
* s'abolisca la "rehabilitació forçada per drogues" i altres formes de detenció sense judici.
* es posen en llibertat, de forma immediata i sense condicions, els presos de consciència.
Segon.- Demanar al Comité Olímpic Internacional i a la Xina que treballen per a la millora dels drets humans a la Xina i perquè es garantisca la celebració dels Jocs Olímpics del proper mes d'agost.
Tercer.- Demanar a la Comunitat Internacional que done suport a la campanya Free Tibet que treballa pels drets del poble tibetà a determinar el seu propi futur, i per posar final a l'ocupació xinesa del Tibet.
Quart.- Comunicar l'adopció d'aquests acords al Comité Olímpic internacional i a Amnistia Internacional.
Almiserà, a 4 de maig de 2008
diumenge, 4 de maig del 2008
Moció sobre els drets humans a la Xina i la situació del Tibet
Etiquetes de comentaris:
drets humans,
moció
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada